Faberyayo's Yaynews - Issue #275 - 11 november

Faberyayo - Yaynews | Comfy season
Alle avond afspraken deze week zijn niet door gegaan. Kinderen die ziek zijn. Oppassen die bij nader inzien niet geregeld waren. Gedoe met vergunningen in Den Haag.
 
Ik vind het prima. We zitten thuis op de bank onder de deken. Iedereen slaapt. We hebben zoute popcorn met gele m&m’s. We kijken het nieuwe seizoen van the Crown. Ik was meegegaan in de hype en vergeten dat ik er geen reet aan vind. Rijke oude mensen die niet gelukkig zijn. Ze hebben prins Charles wel goed gecast.

Op een gegeven moment verschijnt John Major ten tonele. Ik herinner me als bij toverslag weer Jeugdjournalen waarin aangekondigd werd dat hij de nieuwe premier was. Die man met dat jonge gezicht en dat grijze haar en die grote bril. Ik heb in geen jaren aan die man gedacht. Ik was te jong om iets te vinden van de politiek die hij destijds voerde. Althans, er staat me niets van bij. Maar er is iets anders raar anachronistisch. De acteur die Major speelt in deze serie is de acteur die Sickboy speelde in Trainspotting. De heroïne verslaafde frienemy van hoofdpersoon Mark Renton. Een jaren negentig film over de romantiek van drugsverslaving in een surrealistisch Schotland. Ik zag deze film in premiere gaan in het Utrecht van de jaren negentig, ergens richting het einde van de vorige eeuw, met mijn oudste zus en mijn zwager. We waren direct verkocht. Zalige film en fantastische soundtrack. Ik vraag me af hoe Sickboy het toen had gevonden dat hij nu John Major was in een trage serie over het koningshuis. Series zijn veel geschikter voor een accurate weergave van het leven. Vaak gebeurt er lange tijd helemaal geen reet terwijl er tegelijkertijd ook wel van alles gebeurt of dreigt te gebeuren. In een film is het altijd allemaal gaan gaan gaan.

John Major kijkt heel serieus de hele tijd in deze serie. Ik las laatst ergens dat mensen moeite hebben met het feit dat The Crown bestaat en over echte mensen gaat maar toch voor een groot deel fictie is. De acteur die Prins Charles speelt is die acteur uit the Wire die ineens in het echt een engels accent bleek te hebben en een hele rare guy bleek te zijn. De man van Queen Elizabeth laat een paardrijtuig bouwen voor een familielid dat rouwt om haar overleden dochter. Ik erger me aan alles. Het privilege dat gepresenteerd wordt als alledaags. De manier waarop de nutteloze adel neergezet wordt binnen frameworks waar de doorsnee kijker zich mee kan identificeren. Maar als ze met het vierspan aan de rijderij gaan komt er een vreemd soort kalmte over me. Ze gaan van de weg af het water in (spoiler) onder een brug door ergens op een landgoed. De man van Queen Elizabeth en het rouwende familielid lachen opgewonden en ineens ben ik daar. 

‘Ja,’ zeg ik, ‘dit begrijp ik wel.’