Faberyayo - Yaynews Issue #233 - 31 december

Faberyayo - Yaynews | Comfy season
DE ALLERBESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR EN EEN ZALIGE LAATSTE AVOND VAN 2021
I LOVE YOU EN GELOOF IN JOU
KALENDERJAREN ZIJN OOK MAAR EEN SOCIAAL CONSTRUCT
X

Ik heb een kater. Het is niet de megakater van eergister, maar die andere. De venijnige. De kater die mee lijkt te vallen en je dan halverwege de dag met een dolk in je rug steekt, dwars door je hart en brein. Gister heb ik alles gedronken dus dat maak wel sense. Eerst bier, toen madeira, toen mangoritas, toen rode wijn en afsluitend nog armagnaco’s. Ik heb het idee dat er van alles moet gebeuren vandaag.

Agenda’s betekenen niets meer. Los van de lopende zaken is het kalenderjaar op en hoeft er niks bewezen te worden.

We hadden een etentje dat ontstond uit de wens om de tweede kerstdag van vorig jaar te herhalen. Dat lukt nooit want dingen zijn altijd maar een keer hetzelfde. En toch was het wederom een hele fijne avond met om en nabij dezelfde ingrediënten. Ik heb geen spijt. Ik welkom de kater. Mijn deuren staan wagenwijd open. Acceptatie is de eerste stap naar verlichting.

Bovendien valt er niet anders dan te accepteren. Wegrennen van een kater is onmogelijk. Je houdt er hoogstens bezwete kleren en een verhoogde hartslag aan over. Ik heb wel zin om te rennen. Echt te rennen. Tien, twintig, veertig kilometer. Was het aan het begin van dit jaar dat ik meteen de blessures in gerend was? Ik weet het niet eens meer. Dat er veel gebeurt in een jaar hoef ik niemand te vertellen. Het is stormachtig buiten. Veel vliegtuigen die laag over vliegen en herrie maken. Nee ik ga zeker niet rennen. Niet vandaag. Vandaag zoeken ze het uit.

Ik heb zin om me nuttig te voelen. Iets echts te doen. Een belangrijke rekening betalen of een zwaar voorwerp een paar trappen omhoog tillen en moeizaam op de juiste plaats krijgen of een arelaxed onderwerp dat al een tijd ligt te marineren bespreken met een onaangenaam iemand. Een weken geleden al gelezen e-mail beantwoorden. Een telefoon gesprek aannemen.
Iets in de buitenlucht. Zuurstof zal mij bevrijden.

Ik pak een iMac uit 2009 in in een deken een Ikea tas en fiets naar een repair winkel waar ze me helpen om een kopie van de harde schijf te maken. Daarna mag de computer daar blijven om duurzaam aan haar einde te komen. Hierop schreef ik mijn eerste verhalenbundel. Een notitie van de redactie was dat er vrij veel verhalen begonnen met iemand met een kater.
Yaynews