Faberyayo - Yaynews Issue #189 - 5 Maart

Faberyayo - Yaynews | Comfy season

AVONTUREN OP DE MAAN - WEEK 172

Het enige wat nog leuker is dan kinderen hebben is over kinderen praten met andere mensen die ook over kinderen willen praten omdat ze kinderen hebben. Alles is herkenbaar en tegelijkertijd een ingang om zelf iets te vertellen. Eigenlijk praat je over jezelf omdat die kinderen daar een verlengstuk van zijn. In het begin vrijwel volledig en later misschien alleen nog in je hoofd maar als het in jouw hoofd gebeurt is in het in ieder geval echt voor jou. En alle realiteitsbeleving is subjectief voor de belever, dus. Een ander bijkomend voordeel is de manier waarop je met iedereen kunt communiceren die een kind heeft. Je hoeft nooit meer over het weer te beginnen als je om conversatiestof verlegen zit.
‘Issie..?’
‘’Zij-‘
‘Oh sorry!’
‘Geeft niks hoor, als ze zo klein zijn zie je toch het verschil niet!’
‘Oh ja dat is ook zo’
‘HAHAHAHA’ (samen lachen)
IJs gebroken. Enz.
In deze tijden waar alles de hele tijd overal en nergens automatisch over politiek of corona of corona gerelateerde politiek of politieke corona gaat is het de meest welkome bliksemafleider die er bestaat. Niemand zal je afvallen als je de kinderen aanhaalt. Een grappige anekdote. Een hartverscheurende anekdote. Iets wat achteraf leuk is maar toen om te janken. Of juist andersom. Wie gaat er inbreken in je monoloog om over die ene partij te beginnen of het wel en wee van vaccins op eendere een plek in de wereld, wanneer er emoties in het spel zijn? (die van jou of van je verlengstuk, dat maakt niet uit)
Iedere dag staat bol van de nieuwsgeving. Lokaal gezeik over verordeningen die de ‘vrijheid’ belemmeren. Gezeik van mensen over ‘vrijheid’. Gezeik in de media over gezeik over ‘vrijheid’. Virussen die zich ontwikkelen tot andere versies van virussen. Mensen meningen, terecht dan wel onterecht. Meestal onterecht. Een terechte mening heeft over het algemeen geen bek nodig.
Echte vrijheid is als ik mijn telefoon thuis laat en we met de kinderen naar buiten gaan. Of als ik over ze kan praten met iemand die er ook over wil praten en we elkaar aan kunnen vullen en uit laten praten zodat we allebei nog meer over onze eigen kinderen kunnen vertellen. En daarom is er nu de ‘Vad3r’ podcast. Dezelfde naam als mijn jongste boek inderdaad. In samenwerking met De Stroom heb ik tien afleveringen lang gasten gesproken over vaderschap in de breedste zin van het woord. De eerste aflevering staat nu online. Mijn gast is Donnie en het gaat onder andere over Nintendo met de kinderen, zelf groente en fruithapjes maken en het idee hebben dat je er klaar voor bent zonder dat je weet wat dat precies betekent. Hope you like. En subscribe.