Faberyayo's Yaynews - Issue #240 - 18 februari

Faberyayo - Yaynews | Comfy season
We kijken naar het Jeugdjournaal. Het staat aan en we pikken af en toe wat mee. Er wordt veel doorheen geschreeuwd. We hebben een volledige dag aan indrukken te verwerken. Dat kost wat zintuigelijke ruimte. Dat begrijpt iedereen. Ik overweeg een blik zwaar edoch elegant bier te drinken. Welke dag is het? Maakt dat uit?

Er is een nieuwe minister met een kaal hoofd die dingen zegt die ik pas geloof als ik het zie. De presentatrice zegt dat er geen nieuwe persconferentie gepland staat voorlopig.

Ik luister tussen het geschreeuw door. Ik hoor geen toeterende auto’s in de straten. Iemand had dit al eerder gezegd. Als dingen eenmaal op een bepaalde manier gaan kan ik me niet voorstellen dat ze ooit nog anders zullen gaan, hoe mijn wensen daarin ook zijn.

Ik heb het idee dat ik iemand op moet bellen. Nee. Want dan gaat het weg. Dan barst de zeepbel en zoek ik het uit.

Ik sta in de keuken met een glaasje water en denk over hoe vreemd alles voelt. Alles buiten de deur. Het nieuw.

Was dit het?

En als dit het was wat was dit dan?

Ik loop terug naar de bank en nestel me terug in het geschreeuw. Het is al wat bedaard. Het Jeugdjournaal is duidelijker te verstaan. Ik neem een slokje water. We zijn op het ijs in een van de bubbels van Beijing. In een podcast hadden ze het over deze spelen en de rare vibes eromheen. Het raakt mij ook niet echt. Maar ik heb ook niet opgelet. Ik zie een klas vol Nederlandse kindjes joelen omdat een 17 jarig meisje een cuhr aan het schaatsen is. Ik ben direct triggered. I love kunstschaatsen. Ze springt door de lucht en zelfs als ze door haar knieën zakt tijdens een landing wanneer ik het niet verwacht is het allemaal in een zelfde sierlijke stijl door.

Ik ben sprakeloos.

‘Kijk nou,’ zeg ik tegen het geschreeuw.

‘Wow.’

Het meisje is al heel vroeg begonnen met schaatsen leer ik. Op zes jarige leeftijd al was Lindsay van Zunteren aan het murderen op het ijs. Ze doet dat ene ding waar ze haar torso achterover buigt en met een hand een schaats vast houdt terwijl ze rondjes draait op de andere schaats. Het ziet er insane uit. Als ik dat blik bier daarnet wel had gedronken was ik nu aan het huilen.